Elke relatie heeft onderhoud nodig!

Gebed? Hoe doe je dat eigenlijk? Waarom doe je het? Met wie ben je dan in gesprek? Of is het slechts één richtingsverkeer? Dit zijn een aantal van de vragen waar we tijdens de jeugdavond van 31 januari over hebben gesproken. Onder leiding van Johan hebben we uitgebreid stil gestaan bij gebed en hoe we dat zelf beleven.

Onderhoud
Als mensen zijn we gemaakt om in relatie te leven met elkaar. Iedereen weet dat een relatie niet iets vanzelfsprekends is. We moeten tijd met elkaar door brengen om elkaar beter te leren kennen. Om elkaar te leren begrijpen en te weten hoe de ander in elkaar zit. Door met elkaar tijd door te brengen, delen we in elkaars verhalen. Het verhaal van de mensen om ons heen wordt zo ook een beetje ons verhaal.

Met God is dat niet anders. Als christenen erkennen we dat we gemaakt zijn door een God die met ons in relatie wil staan. Die wil dat wij ons leven samen met Hem vormgeven en dat we tijd met Hem doorbrengen. Niet voor niets is het eerste dat we God zien doen na het scheppen van de Hemel en Aarde het wandelen door het hof waar de mensen ook verblijven. Hij kiest er bewust voor om bij ons te Zijn.

Door middel van gebed groeien we in onze relatie met God. Net als dat we dat doen in onze vriendschappen. Maar brengen we geen tijd door met God, dan groeien we als vanzelfsprekend uit elkaar.

Iedereen bid anders
Het klinkt zo eenduidig, bidden. Een simpel woord, met twee letter grepen. Maar heb je er ooit over nagedacht hoeveel verschillende manieren er zijn om te bidden? Of je het doet door te spreken, of enkel alleen in stilte? Of je het doet met de ogen open of de ogen dicht? Of misschien doe je het wel alleen in de kerk of alleen in de natuur? We hebben allemaal onze voorkeuren voor het praten met God. Niet anders dan hoe sommige mensen liever met hun vrienden afspreken in een drukke stad, terwijl de ander juist veel liever in een rustig huis afspreekt.

Onze relaties met elkaar worden voor een groot deel gevormd door onze eigen eigenschappen en kenmerken. Onze relatie met God is niet veel anders. We nemen altijd onszelf mee in die relatie. En God, God is niet een statisch beeld. Hij is in staat om te bewegen. Hij beweegt ook constant in relatie tot ons. Soms beweegt die naar ons toe, maar soms geeft die ons ook ruimte. Ruimte om te ademen, maar ook ruimte om naar Hem toe te bewegen.

Handig bidden
Misschien ken je het wel, de vraag, wat moet ik nu eigenlijk bidden? Je gaat er eens goed voor zitten en dan?

Johan had voor onze jeugd een heel handige tip, die ik ook graag met jullie wil delen. De tip is, bid je hand. Wat betekent je hand bidden?

We nemen de h, van hand, om ons eraan te herinneren om Gods naam te noemen. De D van Duim kan ons helpen om te danken. De W, leert ons om te bidden voor de wereld. De M van de middelvinger leert ons te bidden voor onszelf. De R van ringvinger wijst ons erop om te bidden voor reiniging van onze zonden en de P verwijst dan naar het Prijzen van God.

Volg je deze stappen, dan heb je altijd wat om voor te bidden. Hoe basic of moeilijk je het ook maar wilt maken.

Onze woorden
Wie kent het niet, het onze Vader. Een gebed, voor veel mensen heeft het veel waarde, omdat het Jezus is die het ons geleerd heeft. In veel kerkdiensten maar ook in veel gezinnen komt die regelmatig voorbij. Het is een fijn gebed, want iedereen kent het. Je kan het fijn even samen bidden en je verbonden voelen met God en met elkaar.

Maar wat zegt dat gebed nu echt? Wat betekenen dingen als Geef ons heden ons dagelijks brood? En verlos ons van de bozen?

Dat is de vraag die Johan stelde aan onze tieners. En we hebben daar samen geprobeerd een antwoord op te formuleren. Samen hebben ze een vertaling gemaakt van het onze Vader. Aan het einde van de avond hebben we als groep samen, deze versie van dit oergebed gebeden.

Kerkdiensten

Elke zondag
10:00 – 11:30 uur
Baby- en kinderopvang aanwezig 

Locatie

CSG Dingstede
Gerard Doustraat 13, Meppel
7944 HD Meppel

Cookies en privacy