Cursussen

We willen jou graag toerusten op allerlei terreinen. Daarom bieden we verschillende cursussen aan.

Kennismakingslunch

Wil je graag meer weten over onze gemeente of lid worden? Dan is er speciaal voor jou de kennismakingslunch. 

Zie het als een korte introductiecursus, gecombineerd met een maaltijd. We vertellen jou wat over de geschiedenis van het baptisme, onze eigen geschiedenis en hoe onze gemeente werkt. Daarnaast krijg je alle gelegenheid om je vragen te stellen. Meld je aan voor de eerstvolgende lunch of neem via het aanmeldformulier contact met ons op om te informeren naar de andere data. 

Eerstvolgende kennismakingslunch:  14 mei 2023

Doopinformatiebijeenkomst

Wil je meer informatie over de doop of heb je de beslissing genomen om je te laten dopen? Gaaf!

In onze gemeente is het gebruikelijk om je aan te melden voor een doopinformatie avond. Tijdens deze avond vertellen we meer over de betekenis van de doop en hoe dit gaat in onze gemeente. Jij kunt je vragen stellen en leert mensen kennen die ook interesse hebben in de doop.  Meld je vrijblijvend aan via het aanmeldformulier voor de eerstvolgende informatie avond.

Doopinformatie: 24 mei 20.00 uur – opgeven bij de raad

Marriage course

Maken jullie al tijd voor elkaar? Wanneer hadden jullie voor het laatst een goed gesprek? Wat zouden jullie graag willen verbeteren in je relatie? Maak tijd voor elkaar met een Marriage Course: zeven romantische en inspirerende avonden samen inclusief diner. Tijd voor elkaar brengt romantiek en plezier in je relatie en het verdiept de waardering en het begrip voor elkaar. Maar tijd voor elkaar maken, is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dat je dat? Met een Marriage Course om te beginnen.

Zie het als een investering in je relatie, want na de cursus heb je meer inzicht in jezelf, je partner en je relatie. Je bent op een leuke en zinvolle manier een stap dichter naar elkaar toegegroeid. Tijdens de Marriage Course komen de volgende thema’s aan bod:

 • Sterke fundamenten leggen
 • De kunst van communicatie
 • Conflicten oplossen
 • De kracht van vergeving
 • De impact van familie -verleden en heden
 • Goede seks
 • Liefde in actie

De cursus is voor ieder stel dat wil werken aan en investeren in hun relatie. Het maakt niet uit of je net twee jaar bij elkaar bent of meer dan dertig jaar. Als je al een sterke relatie hebt, helpen deze avonden uit je je relatie verder te verbeteren.

De eerstvolgende Marriage Course begint in januari 2023 | kosten per stel zijn €195,- inclusief werkboek en de kosten voor 7 avondjes uit (incl. eten en drinken). Data: 18-01, 1-02, 15-02, 1-03, 15-03, 29-03, 12-04

Aanmelden voor een cursus

Dit najaar geven we in een samenwerking tussen de Baptistengemeente Meppel en de Baptistengemeente Steenwijk de mogelijkheid om de Kairos cursus te gaan volgen. 

Waar vind ik antwoorden op mijn vragen over de rol van de kerk in de wereld? Wat kan ik doen? Veel christenen lopen met deze vragen. Vaak houdt hun zoektocht daar op. Om die reden is Kairos ontwikkeld. Een cursus voor christenen die er werk van willen maken! 

In negen lessen laat de cursus Gods plan met de mensheid zien. Je raakt gemotiveerd en krijgt een Bijbels, historisch, cultureel en structureel kader en daarbinnen kun je eigen keuzes en afwegingen maken. Passend bij jouw kerkelijke en persoonlijke omstandigheden. Je gaat erover lezen en reflecteren. Dit vraagt ruim twee uur voor elke les. Films, groepsgesprekken, rollenspelen en gebed zorgen verder voor de afwisseling.

Deelnemen? De cursus bestaat uit 4 avonden en twee zaterdagen en start eind september. Exacte data worden nog bekend gemaakt. De cursusavonden zijn waarschijnlijk op dinsdag of woensdag. De kosten bedragen €55 voor de studiemap, ander lesmateriaal, copyrights en een Kairos maaltijd op een van de zaterdagen. De cursus wordt in Steenwijk of Meppel gegeven. 

Cursus: Prayer Course

Verdiep je gebedsleven, individueel en als groep. Ga met ons mee op reis, 8 weken lang. De Prayer Course is een reis door het Onze Vader. De cursus is ontstaan uit een samenwerking tussen Alpha en 24-Prayer NL. Het is ontworpen om in gesprek te gaan over gebed en om je gebedsleven te verdiepen. 

Dit zijn de thema’s van de 8 bijeenkomsten:

 • Waarom bidden
 • Aanbidding
 • Vragen
 • Voorbede
 • Onbeantwoord gebed
 • Contemplatie
 • Luisteren
 • Geestelijke strijd
Deelname is gratis. De avonden beginnen om 20.00 uur. 

Op de volgende data vinden deze bijeenkomsten plaats:
In 2021-2022 is deze cursus gegeven. Bij voldoende belangstelling geven we de cursus ook in 2022-2023

Alpha cursus

Wat is Alpha?

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien (online) interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha! Stel al je vragen en praat met andere deelnemers door over interessante onderwerpen. Je bent niet de enige Alpha-deelnemer; wereldwijd volgden ruim 25 miljoen mensen een Alpha. In Nederland zijn dat er al ruim 300.000!

Voor wie?

Alpha is voor iedereen! Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou. Er is alle ruimte om het gesprek aan te gaan en je vragen en ideeën te delen.

Waarom?

Op Alpha denk je samen na over vijftien inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen vragen en ideeën. Je ontdekt altijd iets nieuws. Je ontmoet leuke, nieuwe mensen. En het is helemaal gratis!

Hoe werkt het?

Elke Alpha begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luister je naar een kort, inspirerend verhaal over een van de onderwerpen. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen in kleine groepen.
Op Alpha bespreek je onder meer de volgende onderwerpen:

 • Is er meer?
 • Wie is Jezus?
 • Bidden: waarom en hoe?
 • De Bijbel lezen: waarom en hoe?
 • Hoe zit het met de kerk?

Zin in een nieuwe uitdaging?

Je bent van harte welkom op Alpha. Wil je meedoen of gewoon een keertje vrijblijvend kennismaken? Stuur een email of kijk op onze facebook-pagina of kijk op de website.

Data: Volgen nog – september 2023 starten we weer! 

Premarriage course

Wat is de Premarriage Course?

De Premarriage Course kun je zien als een investering in je relatie. Als jullie gaan trouwen, is deze cursus een goede voorbereiding op jullie huwelijk. Hopelijk gaat jullie huwelijk een leven lang mee, dus het is goed om je daarop voor te bereiden.

Een Premarriage Course bestaat vaak uit 5 avonden waar de focus ligt op jullie twee. Hoewel je de cursus tegelijk met andere stellen doet, voer je jullie gesprekken altijd met z’n tweeën. Een cursusleider leidt de avonden in en tijdens elke avond staat een thema centraal. De thema’s zijn:

 • Communicatie
 • Toewijding
 • Conflicten oplossen
 • Liefde levendig houden
 • Gedeelde doelen en waarden

Na de cursus heb je meer inzicht in jezelf, je partner en je relatie. Je bent op een leuke en creatieve manier een stap dichter naar elkaar toegegroeid.

Voor wie?

Ben je al meerdere jaren samen en denk je serieus na over de toekomst?

Heb je misschien al een datum geprikt voor je huwelijksdag?

Heb je net een relatie –of scheiding– achter de rug en start je met een nieuwe relatie?

Is je partner niet-christelijk en jij wel?

Of komt je partner uit een andere cultuur?

In alle bovenstaande gevallen is de Premarriage Course echt iets voor jou! Het maakt niet uit wat je achtergrond is. De cursus is er voor ieder stel dat wil investeren in hun relatie en zich wil voorbereiden op een toekomst samen!

Wil je meedoen? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.