5-1

Vanavond vieren we een kerstfeest met onze jeugd. Wat we gaan doen? Ach dat laat zich raden natuurlijk. Misschien kunt u het deze zondag wel aan de tieners vragen wat we hebben gedaan. Het kerstverhaal, hoe mooi en bijzonder als deze dan ook is, is misschien niet zo interessant voor deze blog. Daarom wil ik het over iets anders hebben. Een (deel van het) antwoord op een belangrijke vraag die altijd speelt in het jeugdwerk. Wat zoekt een jongere nu eigenlijk in de kerk? En wat heeft dat te maken met engelen?

Hippe kerk?

Misschien denkt u wel, makkelijke vraag toch? Wat zoekt een jongere in een kerk? Een kerk moet gewoon mee gaan met haar tijd, een mooie dienst neerzetten, met een toffe band, goede muziek, misschien zelfs wel lichteffecten. Des te hipper des te beter. En niet alleen in de dienst, maar ook in de jeugdbijeenkomsten moet het natuurlijk vooral, gezellig, leuk, tof, hip, cooler dan cool. En als we dan ook nog het evangelie een beetje toegankelijk kunnen aanbieden, dan zijn we binnen.

Maar is dat ook zo? Natuurlijk, we moeten onze jongeren proberen te begrijpen en proberen te bereiken in hun taal. Maar als we de strijd aangaan om het leukste en spectaculairste te zijn, dan winnen we het natuurlijk nooit van de miljoenen industrie van Hollywood en Silicon Valley.

Er is echter iets dat wij als gemeente beter kunnen dan de alternatieven. Iets dat je niet op afroep kan krijgen door op internet wat te zoeken. Maar dat in de gemeente in overdaad beschikbaar is.

Warmte is het nieuwe cool

Uit onderzoek blijkt dat jongeren op zoek zijn naar iets anders. Onderzoek onder jongeren van 19 tot 23 jaar laat zien dat de belangrijkste reden dat zij lid zijn en blijven van een kerk, de persoonlijke relaties zijn. Wij interpreteren dat vaak als, relaties met leeftijdsgenoten. Maar jongeren geven aan, juist ook de relaties met andere generaties belangrijk te vinden. Het gaat hun om het gevoel dat ze hebben bij het geheel van de gemeente.

Jongeren gebruiken dan ook vooral woorden die met warme relaties te maken hebben om hun kerk te omschrijven. Ze gebruiken woorden als, verwelkomend, acceptatie, authentiek, gastvrij, geven om en erbij horen.

En muziek en aanbidding? Voor slechts 12 procent van de jongeren is dat een belangrijke factor van het omschrijven van hun kerk.

Geen vreemde gedachte, want een goede worship dienst is ook te bekijken via internet. Maar echt samen zijn, je geaccepteerd en gezien voelen, dat kan alleen in de eigen gemeente. Daar ontstaan echte relaties.

Dus als we een coole kerk willen zijn voor onze jongeren, dan moeten we een warme gemeenschap vormen. En niet per definitie een coole gemeente.

Een web van volwassenen

Het is daarom dat een project zoals de kerstengel zo belangrijk is. Het is een periode waarin we als gemeente om onze jongeren heen gaan staan. Tegelijk moeten we oppassen dat we niet alleen door projecten en programma’s om onze jongeren heen staan. Het gaat er niet alleen om, dat het gebeurd. Het gaat er vooral ook om, met hoeveel authenticiteit het gebeurt. Dus hoe betrokken zijn wij als gemeente echt op onze jongeren?

Als het kerstengel project voorbij is, hoe komen onze jongeren dan in de gemeente? Nu krijgen ze een briefje en een kaartje, maar worden ze dan ook gezien? Zijn er dan ook mensen die hun naam weten en aan ze vragen hoe het met ze gaat? En waar ze mee bezig zijn?

In het jeugdwerk wordt vaak gerekend met een simpele rekensom. Per 5 jongeren heb je 1 volwassene nodig. Maar onderzoek wijst uit dat elke jongere in de gemeente 5 volwassenen nodig heeft die zich over hem ontfermen. Ontfermen betekent dan niet alleen de jeugdleiders, maar ook iemand die regelmatig eens een praatje met hem of haar maakt, of een keertje vraagt of die mee wil doen met een beamerdienst of muziekteam.

Jongeren hebben dus een web van volwassenen nodig. Niet alleen omdat dit ze helpt om zich thuis en welkom te voelen, maar ook omdat dit de veiligheid geeft om antwoorden te zoeken op de vragen waar ze mee leven.

Kerstengel of engel?

We spreken dus over kerstengelen, maar in wezen hebben we wat anders nodig. Gewoon engelen voor onze jeugd. Leer onze jeugd kennen, ze gaan graag met u in gesprek, laat ze zien dat we een gemeente zijn waarin iedereen welkom is. En dat dat dus ook betekent dat iedereen erbij hoort en iedereen gezien wordt. Ik daag u uit, om in het komende jaar elke maand één nieuwe tiener uit onze gemeente te leren kennen. Ze zijn het kennen meer dan waard.